مراقبت از میکروبیوتای روده
احتمالا شما نیز با ایده ی تغییر ترکیب میکروبیوتا و ارتباط آن با طیف وسیعی از بیماری های روده ای و خارج روده ای آشنا هستید. همراه با ما در مورد بهترین راه های علمی مراقبت از میکروبیوتای روده بیشتر بدانید.
چرا مواظب میکروبیوتای روده خود باشیم؟
از آنجایی که ترکیب متنوع و غنی میکروبیوتای روده با سلامتی روده و سلامت کلی بدن ارتباط نزدیکی دارد، تغییر در توازن جمعیت میکروارگانیسم ها نیز با تقریبا همه بیماری های انسان مرتبط است. درست به مانند جنگل با انواع مختلف درخت یا کتابخانه ها با انواع مختلف کتاب، ترکیب متنوع میکروبیوتای روده شامل انواع گوناگون میکروارگانیسم های خوب از گروه های متفاوت است. همانطور که ایده ورود به کتابخانه مورد علاقه خود و یافتن تنها یک ژانر از کتاب ها، بازدید کمتر جذابی را ایجاد می کند، هر چه تنوع در مجموعه عظیم میکروارگانیسم های روده بیشتر باشد، بهتر است.
راه های علمی دستکاری ترکیب و ارتقای سلامتی
حفظ میکروبیوتای روده سالم مانند مراقبت از چمن است. مشابه با بخشی از چمن در باغ، اجازه ی ترمیم خودبخودی –زمانی که تناسب به هم بریزد- به میکروبیوتای روده همیشه به سمت نتایج مثبتی سوق پیدا نمیکند.
مواردی که به پیشبرد سلامتیِ میکروبیوتای روده کمک میکنند:
- پره بیوتیک ها که نقش کود برای میکروبیوتای روده داشته و رشد باکتری های خوب را ارتقا میبخشد. بهترین راه غذا دادن به میکروبیوتای روده، مصرف هفتگی ۳۰ خوراکی متنوع با پایه ی گیاهی (میوه ها، سیزیجات، غلات کامل، بنشن، آجیل و دانه ها) است که با پره بیوتیک های طبیعی همراه اند. خبر خوب اینست که کیفیت رژیم غذایی و تنوع ترکیبات آن در این راستا مهم تر از کالری دریافتی حتی در افراد مسن تر است.
- پرو بیوتیک ها که بذر میکروب های خوبی که شناسایی شده اند را در روده میکارند. پروبیوتیک ها روش خوبی برای تجویز مقدار مشخص و متنوع میکروارگانیسم های مفید هستند که عمدتاً از باکتری ها و همچنین مخمرها تشکیل شده اند.
دانشمندان همچنین به ترکیبات تولید شده توسط میکروارگانیسمها روی آوردهاند که از اجزای غذا یا ترکیبات میکروبی آزاد میشوند. از جمله ی آنها، سلولهای مرده ای هستند که در صورت مصرف به مقدار کافی، توانایی ارتقای سلامت و تندرستی را دارند. این محصولات در مجموع به عنوان پست بیوتیک ها شناخته می شوند.
- سین بیوتیک ها که مخلوطی از میکروارگانیسمهای زنده و یک یا چند گروه فرعی هستند که بهطور انتخابی توسط میکروارگانیسمهای میزبان استفاده شده و برای سلامتی مفید اند.
یک راه آسان برای ورود سین بیوتیک ها به رژیم غذایی، مصرفِ ترکیب پره بیوتیک و پروبیوتیک موادغذایی تخمیر شده به عنوان دسر (مانند ماست به همراه دانه ها یا میوه های خشک شده) در یک وعده غذایی است.
- چهارمین و آخرین راه برای حفظ این چمن میکروبی روده، پیوند کل اکوسیستم میکروبی است که مانند پراکندگی دانههای جدید و پیوند گیاهان بومی روی علفهایی است که در اثر یخ زدگی آسیب دیدهاند. برای به حداقل رساندن عوارض جانبی احتمالی و انتقال ناخواسته بیماری های مربوط به میکروبیوم روده، حتما بایستی این حالت از تعدیل میکروبیوم فقط در شرایط بالینی دقیق مورد استفاده قرار گیرد (بذر واژینال روش دیگری است که پزشکان به منظور جلوگیری از مواجهه نوزادان با خطرات احتمالی هشدار می دهند که انجام نشود).
اگرچه بیشتر مطالعات به بررسی استفاده پیوند مدفوع یا باکتری درمانی برای درمان عفونت های کلستریدیوم دیفیسیل که به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمیدهند پرداخته اند، این روش در درمان شرایطی که مستقیما به روده مرتبط نیستند مانند چاقی نیز امیدوارکننده گزارش شده است. امروزه میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک ها به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی در نظر گرفته می شود که سالانه تنها در ایالات متحده باعث حدود نیم میلیون بیماری و هزاران مرگ می شود. دانشمندان همچنین شروع به کار روی رویکردهای نویدبخش برای بازگرداندن تنوع به میکروبیوم روده و کاهش خطر ابتلا به عفونت با کلستریدیوم دیفیسیل کردهاند. برای مثال، به عنوان ابزاری برای غلبه بر عوارض پیوند میکروبیوتای مدفوع، مانند سپسیس، یکی از این موارد به ارائه طیف وسیعی از میکروبها به روده میپردازد که تحت کنترلهای کیفی مناسب قرار گرفتهاند.
و اما بعد …
همانطور که هر یک از ما منحصر به فرد هستیم، اکوسیستم میکروبیِ درون ما نیز منحصر به فرد است. به این ترتیب، علاقه فزایندهای در میان دانشمندان به بررسی روشهای شخصیسازی شده برای مراقبت از سلامت روده وجود دارد. در آینده، پروبیوتیک های جدیدِ فراتر از لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم های شناخته شده، مانند Akkermansia muciniphila – غیرفعال شده با گرما –که برای کاهش علائم سندرم متابولیک در افراد دارای اضافه وزن و چاق کاربرد دارد، در دسترس قرار خواهند گرفت. دانشمندان همچنین در تلاش اند باکتری های روده که با پیروی از الگوهای غذایی سالم مرتبط هستند را کشف کرده و از آنها به عنوان وسیله ای برای حمایت از باکتری های مفید از راه غذا استفاده کنند.
تا به حال، روشهایی که برای تغذیه میکروبیوتای روده در دسترس شماست شامل مصرف پروبیوتیکها، پری بیوتیکها یا ترکیبی از این دو است. علم آینده بیشتر به روشن شدن بهترین دستور العمل ها برای حمایت از کیفیت رژیم غذایی برای مطابقت با نیازهای فردی، همراه با سایر نشانه ها برای تجویز طیف گسترده ای از میکروب ها برای شرایط فراتر از روده کمک خواهد کرد.
References
Wargo JA. Modulating gut microbes. Science. ۲۰۲۰; ۳۶۹(۶۵۰۹):۱۳۰۲-۱۳۰۳. doi: 10.1126/science.abc3965.
McDonald D, Hyde E, Debelius JW, et al. American Gut: an open platform for citizen science microbiome research. mSystems. ۲۰۱۸; ۳(۳):e00031-18. doi: 10.1128/mSystems.00031-18.
Cani PD, Van Hul M. Mediterranean diet, gut microbiota and health: when age and calories do not add up! Gut. ۲۰۲۰; ۶۹(۷):۱۱۶۷-۱۱۶۸. doi: 10.1136/gutjnl-2020-320781.
Hill C, Guarner F, Reid G, et al. Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. ۲۰۱۴; ۱۱(۸):۵۰۶-۵۱۴. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66.
Collado MC, Vinderola G, Salminen S. Postbiotics: facts and open questions. A position paper on the need for a consensus definition. Benef Microbes. ۲۰۱۹; ۱۰(۷):۷۱۱-۷۱۹. doi: 10.3920/BM2019.0015.
Swanson KS, Gibson GR, Hutkins R, et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. ۲۰۲۰; ۱۷(۱۱):۶۸۷-۷۰۱. doi: 10.1038/s41575-020-0344-2.