تحقیقات جدید نشان می دهند، میکروب های روده نه تنها در جنبه های عملکردی بدن، بلکه در پیری سالم نیز نقش مهمی دارند. یافته ها نشان می دهند میکروبیوم های روده می توانند به بازیابی اختلالات ایمنی و شناختی مرتبط با افزایش سن کمک کنند.
پیری سالم و مراقبت از میکروبیوتای روده
در نظر گرفتن میکروبیوم روده به عنوان عاملی که بر سلامت و طول عمر افراد تأثیرگذار است، ایده جدیدی نیست. Elie Metchnikoff، پدر علم پروبیوتیک، بیش از یک قرن گذشته پیشنهاد کرد با هدف قرار دادن روده با مصرف باکتری های اسید لاکتیک، مانند باکتری های موجود در ماست، می توان شروع زوال شناختی مرتبط با پیری را به تاخیر انداخت. با مصرف غذاهای مختلف در اوایل زندگی، میکروبیوتای روده به تدریج متنوع و بیشتر شده و تمایل به ثابت ماندن دارند. تقریباً بعد از ۶۰ تا ۶۵ سالگی، تنوع میکروبیوتای روده به طور قابل ملاحظه ای شروع به کاهش میکند. مطالعات نشان می دهند رژیم غذایی و تغذیه به شدت بر تغییرات میکروبیوم در سالمندان تأثیر گذار است.
پیوند میکروبیوتای مدفوعی
پیوند میکروبیوتای مدفوعی از موشهای جوان به موشهای مسن، می تواند آسیبهای شناختی را کاهش دهد و برخی از جنبههای ایمنی محیطی و مغز را معکوس نماید.
اگرچه این یافتهها مربوط به موش بوده و در انسان به معادل سازی نیاز دارند، اما آنچه مسلم است اینست که مراقبت از میکروبیوم روده برای سلامت مغز و سیستم ایمنی از گهواره تا گور مهم می باشد. نکته جالب توجه اینست که بیشتر از سن، شیوه زندگی به شکل دادن جوامع میکروبی روده و اطمینان از شباهت آن ها به جوامع میکروبی افراد جوان و سالم، کلیدی تر است.
حفظ غنای میکروبیوم و سد روده، احتمالاً یکی از مؤثرترین روش ها برای داشتن پیری ایمن است. مصرف غنی و متنوع غذاهای ارگانیک گیاهی (تامین کننده فیبر و پلی فنول ها) ایده خوبی برای شروع است.
مترجم: فاطمه زری میدانی (Fatemeh Zari meydani)
ویراستار: مرضیه رحیم خراسانی (Marzieh Rahim khorasani)
references
Thevaranjan N, Puchta A, Schulz C, et al. Age-associated microbial dysbiosis promotes intestinal permeability, systemic inflammation, and macrophage dysfunction. Cell Host Microbe. ۲۰۱۷; ۲۱(۴): ۴۵۵-۴۶۶. doi: 10.1016/j.chom.2017.03.002.
Mackowiak PA. Recycling Metchnikoff: probiotics, the intestinal microbiome and the quest for long life. Front Public Health. ۲۰۱۳; ۱:۵۲. doi: 10.3389/fpubh.2013.00052.
Boehme M, Guzzetta KE, Bastiaanssen TFS, et al. Microbiota from young mice counteracts selective age-associated behavioral effects. Nat Aging. ۲۰۲۱; ۱:۶۶۶-۶۷۶. doi: 10.1038/s43587-021-00093-9.
Biagi E, Franceschi C, Rampelli S, et al. Gut microbiota and extreme longevity. Curr Biol. ۲۰۱۶; ۲۶(۱۱):۱۴۸۰-۱۴۸۵. doi: 10.1016/j.cub.2016.04.016.
Claesson MJ, Jeffery IB, Conde S, et al. Gut microbiota composition correlates with diet and health in the elderly. Nature. ۲۰۱۲; ۴۸۸(۷۴۱۰):۱۷۸-۱۸۴. doi: 10.1038/nature11319.
Sato Y, Atarashi K, Plichta DR, et al. Novel bile acid biosynthetic pathways are enriched in the microbiome of centenarians. Nature. ۲۰۲۱. doi: 10.1038/s41586-021-03832-5.