تاثیر میکروارگانیسم های غیر زنده بر سلامت بدن

وجود میکروارگانیسم های زنده به میزان کافی در دستگاه گوارش، می تواند تاثیر مطلوبی بر سلامت بدن انسان داشته باشد. در سالهای اخیر، دانشمندان کشف کردند که میکروب های غیرزنده یا بقایای آن ها که تحت عنوان پُست بیوتیک از آن ها نام برده می شود، می توانند بر سلامت دستگاه گوارش و دیگر اعضاء بدن تاثیرگذار باشند.

میکروارگانیسم های مرده و سلامت بدن

فواید میکروب های زنده و غیر زنده بر سلامت بدن

احتمالاً در مورد پره بیوتیک ها که غذای میکروب های مفید دستگاه گوارش هستند و پروبیوتیک ها که  همان میکروارگانیسم های زنده هستند، شنیده اید. اما ممکن است با یکی دیگر از اعضای خانواده ی “بیوتیک ها” که به عنوان پُست بیوتیک ها شناخته می شوند، آشنا نباشید.

مطالعات نشان می دهد که میکروارگانیسم های غیر زنده در مقایسه با میکروارگانیسم های زنده، ماندگاری بیشتری داشته و نگهداری آنها نیز آسان تر است. در سال ۲۰۱۹، دانشمندان نشان دادند که آکرمانسیا موسینی فیلیا غیرزنده نسبت به باکتری مشابه زنده خودش در بهبود سندرم متابولیک در افراد چاق و دارای اضافه وزن، کارایی بیشتری داشته است.

  پُست بیوتیک ها

در مورد تعریف پُست بیوتیک ها سردرگمی و ابهامات زیادی وجود دارد. دانشمندان از اصطلاحات متفاوتی برای پُست بیوتیک ها استفاده می کنند.”پاراپروبیوتیک ها”، “پروبیوتیک های شبح” و “پروبیوتیک های کشته شده در گرما” از جمله مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.

در حال حاضر بر اساس مقاله ای که اخیراً منتشر شده است، تعریف استاندارد پست بیوتیک عبارت است از: “فرآوری میکروارگانیسم های مرده و یا اجزای آن ها که برای سلامتی میزبان مفید می باشند“.

به بیان ساده تر پُست بیوتیک ها شامل سلول های میکروب های غیر زنده، اجزا و ساختار میکروب ها (مانند دیواره سلولی یا پروتئین های غشایی) می باشد. بعضاً متابولیت های سنتز شده توسط باکتری ها، پُست بیوتیک در نظر گرفته می شود. اگرچه پُست بیوتیک ها از اجزای مرده تشکیل شده اند اما می توان آن ها را به جمعیت میکروبی روده اضافه کرد. جالب است بدانید، مواد حاصل از کشت میکروب ها (مانند بوتیرات) که تخلیص شده و بدون سلول اولیه هستند، پُست بیوتیک محسوب نمی شوند.

جایگاه پُست بیوتیک ها

پُست بیوتیک ها را می توان در غذاها، مکمل های غذایی و شیر خشک نوزادان جستجو کرد. محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست که حاوی میکروارگانیسم های زنده و غیر زنده و مولکول هایی است که در نتیجه تخمیر باکتری ها تولید می شوند، ترکیبی است که در زمره پُست بیوتیک ها قرار می گیرند.

در حالی که مطالعات پُست بیوتیک ها هنوز در مراحل ابتدایی خود می باشد، پاره ای از تحقیقات نشان داده اند که آن ها مزایای بالقوه ای بر سلامت بدن دارند. به عنوان مثال می توانند بر بهبود اختلالات گوارشی و جلوگیری از بیماری های عفونی روده تاثیر گذار باشند. از آنجایی که میکروارگانیسم های موجود در پُست بیوتیک ها زنده نمی باشند، لذا نگرانی در مورد مسائل ایمنی و یا ایجاد بیماری جایز نمی باشد.

مترجم: سیده فاطمه سادات مدنی

ویراستار: پریسا هاشمی، نازیلا کسائیان

منابع

Reid G, Gadir AA, Dhir R. Probiotics: Reiterating what they are and what they are not. Front Microbiol. 2019; 10:424. doi: ۱۰.۳۳۸۹/fmicb.2019.00424.

Salminen S, Collado MC, Endo A, et al. The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021. doi: ۱۰.۱۰۳۸/s41575-021-00440-6.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *